Johnny A. Solbu

Mine tanker om Julenissen

Postet 18 november, 1999 av Solbu i Julen (Jul, Humor, Vitenskap)

For de som ennå tror på julenissen:

Det endelige, ugjendrivelige og vitenskapelige beviset for at julenissen umulig kan eksistere, svirrer i disse dager rundt på Internett. Kanskje nissen eksisterte en gang i fortiden - men i så fall ville han faktisk blitt most til risengryn i samme sekund som han begynte å reise rundt med sleden sin.

Beviset for at julenissen ikke finnes, har allerede sirkulert i flere måneder blant nettets julehatere. Opphavsmannen til beviset har åpenbart gått i dekning, av frykt for represalier fra millioner av skuffede barn. Beviset tar utgangspunkt i at det finnes cirka to milliarder barn i verden. Men siden julenissen ikke besøker muslimer, hinduer, jøder og buddhister, blir det bare 378 millioner barn igjen. Det betyr igjen at nissen må besøke 108 millioner husstander, forutsatt at det globale verdensgjennomsnittet er 3,5 barn per husstand.

Kjapp visitt:
Det høres jo greit ut Takket være jordrotasjonen og tidssonene har nissen hele 31 timer på seg, hvis han skal rekke rundt til alle husstandene i løpet av ett døgn. Dette forutsetter naturligvis at nissen reiser vestover og ikke østover. Det er enkelt å regne ut at nissen må besøke 967,7 husstander i sekundet. Han kan med andre ord bruke ett tusendels sekund på å parkere sleden, klatre ned gjennom skorsteinen, plassere gavene under treet, spise slikkeriene som er lagt frem, kravle opp gjennom skorsteinen igjen, og så videre. Travelt, ja vel, men aldeles ikke umulig for en nisse i sin beste alder. Men nå begynner det å bli verre. Hvis husstandene er noenlunde jevnt fordelt på kloden, må nissen tilbakelegge cirka 100 millioner kilometer i løpet av de 31 timene. Det vil si at han må holde en gjennomsnittsfart på cirka 1000 kilometer i sekundet (kilometer/s), eller 3000 ganger lydens hastighet. Fort, men ikke umulig.

Godt lastet:
Nyttelasten i sleden er et interessant aspekt. Hvis vi lar tvilen komme nissen til gode og antar at det bare er ett snilt barn i hver husstand, og hvert barn får en gave som veier én kilo, vil sleden veie over 500.000 tonn ved starten av turneen. Alle vet at nissens reinsdyr er 10 ganger sterkere enn vanlige dyr, men han vil likevel trenge 360.000 røde Rudolfer. Dette bringer ekvipasjens totale vekt opptil cirka 600.000 tonn, noe som naturligvis vil være en belastning for de fleste julepyntede villahager.

Some like it hot:
Men 600.000 tonn som flyr med en hastighet av 1000 kilometer/s, skaper en enorm luftmotstand. Reinsdyrene vil rett og slett bli varmet opp på samme måte som en meteor og brenne opp i løpet av 4,26 tusendels sekunder - mens nissen er på vei mot det femte husbesøket. Kanskje nissen har fått støtte fra Forskningsrådet til å utvikle varmeskjold som kan beskytte reinsdyrene? Det samme kan det være.

Risengryn:
Hvis nissen skal holde den stipulerte gjennomsnittsfarten, må sleden hans akselerere fra 0 til 1000 kilometer/s i løpet av ett tusendels sekund! Dermed blir han utsatt for en kraft som er 17.500 ganger sterkere enn tyngdekraften. En gjennomsnittlig nisse, som veier 150 kilo under normale forhold, vil bli presset mot bakenden av sleden med en kraft som tilsvarer tre millioner kilo. Dette ville øyeblikkelig knuse hvert ben i kroppen hans til risengryn.

Analysen konkluderer derfor med at hvis julenissen noensinne har eksistert, gjør han det ikke nå lenger…