Johnny A. Solbu

Hvor var du 22 juli 2011?

Postet 22 juli, 2021 av Solbu i Historie (Terror, Demokrati, Historie)

I dag er det 10 år siden den verste terrorhendelsen i Norge siden andre verdenskrig, og som de fleste husker jeg hvor jeg var når jeg fikk høre om hendelsen.

Jeg hadde blitt oppringt av en dame i menigheten, Else-Marie Bekkelund, som trengte hjelp til å sette opp e-posten på den nye datamaskinen sin. Det er en kjøretur som tar bare 5 minutter fra der jeg bodde til der hun bor. I bilen pleier jeg å høre på P1 som den gangen sendte nyhetsprogrammet «Her og nå» mellom kl 15 og 16. Cirka 15:31 rygger jeg inn oppkjørselen til Else-Marie og like før jeg skal til å slå av radioen blir programmet avbrutt av programlederen med en nyhetsmelding om at det det hadde vært en eksplosjon i nærheten av regjeringskvartalet Oslo. De visste ikke hva som hadde eksplodert, men de regnet med at dette må ha skjedd et uhell.

Jeg blir sittende i bilen med bildøren åpen mens den innkommende nyhetsmeldingen leses opp, før jeg går ut av bilen og ringer på døren. Når Else-Marie åpner døren forteller jeg om det jeg nettopp hørte på radio, og hun går inn og slår på TVen, som blir stående på hele resten av ettermiddagen og kvelden.

I starten er det ikke så mye de kan fortelle, så jeg setter etter en stund i gang med å hjelpe henne i gang med å få e-posten til å virke på den nye laptoppen. Det er en rask jobb egentlig så hun blir veldig fornøyd, og bekrefter når vi treffes på neste gudstjeneste at maskinen virker helt fint.

Jeg ble sittende sammen med Else-Marie i flere timer og følge med på nyhetene utover kvelden.